Logo_KR_fc 01

FAQ

Waar kan ik kweekvlees vinden?

Precies daarop hebben wij straks het antwoord voor je! Wij gaan je hier antwoorden geven op vragen als in welke restaurants kan ik kweekvlees eten en waar kan ik kweekvlees kopen. Zodra kweekvlees beschikbaar komt, kun je hier namelijk precies vinden welke restaurants kweekvlees verkopen in jouw omgeving.

Wanneer kweekvlees?

Wanneer komt kweekvlees en wanneer kan ìk kweekvlees eten zijn ongeveer de meest gestelde vragen van mensen die op zoek gaan naar kweekvlees. Wanneer kweekvlees precies te koop is dat is nog niet helemaal duidelijk. De verwachting is dat er niet eerder dan in 2023 restaurants met kweekvlees in Nederland te vinden zullen zijn.

Veel bedrijven kunnen inmiddels kweekvlees maken. Het wachten is vooral op de wettelijke goedkeuring van kweekvlees. In Europa wordt deze goedkeuring niet eerder dan begin 2023 verwacht.

Waarom kweekvlees eten?

Kweekvlees is diervriendelijk vlees. Voor kweekvlees hoeven er geen dieren meer te sterven voor jouw stukje vlees. Ook kan kweekvlees veel duurzamer geproduceerd worden dan slachtvlees. De productie van kweekvlees is ook veel efficiënter dan van slachtvlees. Er is veel minder water, land en graan voor nodig. De CO2-uitstoot kan enorm omlaag omdat er veel minder vee nodig is om kweekvlees te maken.

Is kweekvlees echt vlees?

Kweekvlees is net zo echt als gewoon vlees. Kweekvlees wordt gemaakt uit de cellen van dieren. Het smaakt, voelt en ruikt precies hetzelfde als slachtvlees. Kweekvlees heeft precies dezelfde structuur en door toevoeging van vet gekweekt uit vetcellen is het niet te onderscheiden van vlees.

Is kweekvlees gezond?

Omdat kweekvlees in een steriele omgeving (in bioreactoren) gemaakt kan worden, is het veel hygiënischer dan slachtvlees. De kans op voedselvergiftiging wordt hiermee nihil. Epidemieën als gevolg van de verspreiding van virussen en bacteriën door het het houden van vele dieren op een klein oppervlak zoals in de vee-industrie, kunnen ermee tot het verleden horen.

En omdat kweekvlees vanaf celniveau wordt opgebouwd, kan ervoor worden gekozen om alleen gezonde spier- en vetcellen te gebruiken. Ongezonde vetten en schadelijke stoffen die in slachtvlees voorkomen kunnen worden weggelaten. Vetten en stoffen die gezondheidsrisico's met zich meebrengen zoals een grotere kans op hart- en vaatziekten of kanker.

Ook bevat kweekvlees geen resten van medicijnen of antibiotica waardoor het gevaar van resistente bacteriën wordt tegengegaan.

Is kweekvlees vegetarisch?

Strikt gesproken is kweekvlees niet vegetarisch dan wel veganistisch. Voor de productie van kweekvlees zijn stamcellen van dieren nodig. Deze worden door middel van een biopsie weggehaald uit een levend dier. In de geest van het vegetarisch eten is kweekvlees wel. De biopsie is volledig pijnvrij en het dier kan verder een lang en gelukkig leven leiden.

Voor het grootste bezwaar bij de productie van kweekvlees hebben de meeste kweekvleesproducenten inmiddels een oplossing. Om de stamcellen tot spierweefsel en dus vlees te kweken is een groeimedium nodig. Voor dit groeimedium waren tot voor kort foetussen van koeien nodig. Maar nu bestaat er dus ook diervrij groeimedium. En aangezien dit groeimedium voor alle producenten beschikbaar komt, zal van de dierlijke foetussen geen gebruik meer hoeven te worden gemaakt.

Kortom, er hoeven geen dieren meer te lijden voor de productie van kweekvlees.

Is kweekvlees halal?

Volgens prominente Islamitische geleerden is de juiste interpretatie van de Koran dat kweekvlees onder voorwaarden halal is. Kweekvlees is halal als de cellen worden gebruikt van een dier dat ook halal geslacht wordt. Daarnaast mag er geen dierlijk serum worden gebruikt bij het productieproces. Dierlijk serum is al niet meer nodig. Kweekvlees is dus in de basis halal.

Is kweekvlees veilig?

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat kweekvlees niet veilig is. Toch moet kweekvlees nog wel worden goedgekeurd door de meeste wettelijke instanties. Maar omdat kweekvlees in een streng gereguleerde en gecontroleerde omgeving gemaakt wordt, is de kans op bacteriën een stuk kleiner als bij slachtvlees. Wel moet de productieomgeving steriel blijven. De voedingrijke bioreactoren moeten goed ontsmet worden om bacteriën geen kans te geven.

Hoe smaakt kweekvlees?

Is kweekvlees lekker vragen vele mensen zich af. Dat ligt er aan. Vind je biefstuk lekker? Dan vind je een steak van kweekvlees zonder twijfel ook lekker. Houd je van hamburgers? Dan lust je een hamburger van kweekvlees net zo goed. Of ben je een grote liefhebber van kipfilet of kipnuggets? Geen probleem dan voor jou. Bij kipfilet van kweekvlees en kipnuggets van kweekvlees ga je echt geen verschil proeven. Kweekvlees is namelijk gewoon vlees!

Wat kost kweekvlees?

Op dit moment is kweekvlees nog vrij duur. Dit komt vooral doordat kweekvlees nog bijna nergens verkocht mag worden. Als kweekvlees verkocht mag gaan worden, zal er opschaling plaatsvinden wat kweekvlees in stappen goedkoper zal maken. En omdat kweekvlees efficiënter geproduceerd kan worden dan slachtvlees, zal het uiteindelijk net zo duur of zelfs goedkoper worden.

Ook is het groeimedium waarmee kweekvlees gemaakt wordt nog prijzig. Maar ook hier begint al verandering te komen. Als kweekvlees in restaurants verkocht mag gaan worden, zal de prijs van kweekvlees snel dalen.

Zijn er al restaurants met kweekvlees in Nederland?

As we speak zijn er in Nederland een aantal restaurants met kweekvlees. Nederland is gezien zijn voortrekkersrol (in de persoon van Willem van Eelen als grondlegger van kweekvlees) niet toevallig ook het eerste land ter wereld naast Amerika waar 'clean meat' in een eetgelegenheid te vinden was.

Het Amerikaanse kweekvlees bedrijf JUST heeft de nalatenschap van Willem van Eelen, met de patenten op kweekvlees via hem verworven, voort kunnen zetten. JUST zag door deze geschiedenis en de goede reputatie op het gebied van voedingsresearch in Nederland de perfecte locatie om de rest van de wereld kennis te laten maken met het door hen gekweekte vlees.

Via de dochter van Willem van Eelen, Ira van Eelen, is het Amerikaanse 'cultured meat' in twee Zaanse restaurants terecht gekomen. Helaas ligt het vlees nog verpakt in de vriezer. Het laboratoriumvlees mag namelijk nog niet verkocht worden, dus staat het nog niet op het menu. Het moet eerst nog goedgekeurd worden door de Europese voedsel- en warenautoriteit. 

De Nederlandse restaurants met kweekvlees in huis zijn op dit moment De Hoop op d'Swarte Walvis en Lab-44.