Kweekvlees kan weleens één van de grootste superfoods worden. Terwijl aan 'gewoon' vlees behoorlijk wat gezondheidsnadelen kleven, kan kweekvlees zelfs gezondheidsvoordelen opleveren. Voor kweekvlees hoeven geen dieren te sterven. Kweekvlees kan duurzamer geproduceerd worden dan vlees. Dat maakt kweekvlees op zichzelf natuurlijk al een superfood. Maar dat kweekvlees in tegenstelling tot vlees ook nog eens goed voor de gezondheid kan zijn, maakt het zelfs een super-superfood!
Wat zijn superfoods?
Superfoods zijn voedingsmiddelen die bomvol met goede voedingsstoffen zitten. Gojibessen, hennepzaad, vette vis, knoflook, noten en zelfs donkere chocolade noemt men wel superfood. Noemen, want eigenlijk is superfood niets anders dan een verzonnen marketingterm. Maar wat maakt kweekvlees in potentie dan een 'marketingtechnisch' superfood?
Kweekvlees is schoon
Om te beginnen is de productie van kweekvlees schoon. Kweekvlees maakt men in een steriele omgeving. Zo is kweekvlees erg hygiënisch, waardoor voedselvergiftiging door kweekvlees niet snel voorkomt. Maar goed, taart maakt men ook in een schone omgeving. Althans, daar gaan we voor het gemak maar even van uit. Dit maakt van kweekvlees natuurlijk nog geen superfood.
In kweekvlees komen geen restanten van medicijnen en antibiotica voor. Van resistente bacteriën door eerdere toediening van antibiotica kan bij kweekvlees dus ook geen sprake zijn. Dit is bij gewoon vlees wel het geval. Maar ook deze voordelen van kweekvlees ten opzichte van gewoon vlees maken van kweekvlees nog geen superfood.
Wat maakt van kweekvlees dan wel een superfood?
Het bovenstaande maakt kweekvlees gezonder en veiliger. Maar wat maakt kweekvlees dan ook ècht een superfood? Nou, dat zit zo. De makers van kweekvlees kunnen ongezonde voedingsstoffen die (bewerkt) vlees bevat zoals verzadigde vetten vervangen door gezonde voedingsstoffen. Kweekvlees wordt vanaf een cellulair niveau opgebouwd. Gezonde vetcellen kunnen bijvoorbeeld ongezonde vetcellen vervangen. Zo krijg je geen schadelijke verzadigde vetten binnen bij het eten van gekweekt vlees. Antioxidanten kunnen worden toegevoegd, al is dit niet nodig. Deze krijg je bij een evenwichtige voeding al genoeg binnen. Maar het kàn wel!
En vlees bevat zelf natuurlijk ook voldoende gezonde voedingsstoffen. Zeker onbewerkt en mager vlees past prima in een goed voedingspatroon. In vlees zitten ook essentiële eiwitten, mineralen en vitamines die we nodig hebben. Wel zijn al deze voedingsstoffen ook in andere producten te vinden. Maar velen van ons vinden vlees nu eenmaal lekkerder dan deze vervangende producten. En tja, een beetje superfood hoort uiteraard ook wel lekker te zijn als je het ons vraagt.
En dit is waarom kweekvlees wat ons betreft een super-superfood kan worden. Het goede kan met het goede verenigd worden. Essentiële bouwstoffen die al in vlees zitten kunnen aangevuld worden met gezonde alternatieven voor de schadelijke voedingsstoffen. Zo kun je dus gezond èn lekker vlees eten, waarvoor géén dieren hoeven te worden geslacht. En het is nog eens beter voor het milieu dan gewoon vlees ook! Als dat geen super-superfood is! Al moet je er dan natuurlijk geen klodder saus overheen gooien hè...